Композиционният асистент Scaler от Plugin Boutique

Време за четене на статията: 2 мин.

 

Plugin Boutique е един от най-големите сайтове за продажба на виртуални инструменти и плъгини. Освен това, от време на време, ни изненадват и с по някое авторско софтуерно решение. В тази публикация ще разгледаме Scaler – разработено от Plugin Boutique иновативно софтуерно решение, чиято главна цел е да бъде помощник при композирането и да спомогне и забърза креативния музикален процес. Как точно ни помaга Scaler? Ще разберем в следващите редове.

Scaler

Scaler е насочен към хората, който имат ограничени познания по музикална теория и хармония, но това не ги спира да творят музика. Най-общо казано, Scaler разпознава тоновете, които изсвирваме и дава предложение за тоналност на база на тези тонове. След това зарежда набор от акорди, които са подходящи за съответната прихваната тоналност. Налични са тризвучия, четиризвучия, умалени, увеличени, септакорди, нонакорди и още. Възможностите за акордови прогресии, които ни открива Scaler са безкрайно много. Наред с многото опции, имаме свободата да определяме гласоводенето и структурирането на предложените акорди и да ги подредим в своеобразна секвенция, която можем много лесно да придърпаме в проекта под формата на MIDI регион.

Друга много сполучлива опция е Bind MIDI функцията, с чиято помощ map-ваме цели акорди върху един клавиш.

Интерфейс и функционалности

В графичния интерфейс се отличават 5 главни секции. Това са лента с настройки(най-горе), клавиатура, браузър за присетите, браузър за тоналности и конструктор на прогресията(най-долу). Всички нужни опции и функционалности са подредени по секциите, а второстепенните настройки са в опростени подменюта. Бихме могли да използваме Scaler в пълен потенциал дори само с мишка. При наличие на MIDI контролер се открива възможността да изсвирим акорди с натискането само на един клавиш.

За различните DAW-ове, стартирането на плъгина е различно. В Logic Pro X, например, го поставяме на MIDI канал като MIDI FX и входящата MIDI информация се модифицира директно.

Гъвкавите опции, многото вградени настройки и улесненият изглед на Scaler го правят един от любимите ми MIDI FX плъгини, въпреки че рядко го използвам в пълния му потенциал.

Новости в Scaler v1.5

Съвсем скоро излезе и новата версия на Scaler – 1.5. В нея са добавени следните новости:
– Изглед гриф, вместо пиано рол
– Арпежирани и Strum изсвирвания
– Едитване на вградените акорди
– 21 нови акордови прогресии, разделени по жанр
– 4 нови вградени звуци: ел. китара, акустични китари и щрайх

Финално

В това кратко видео, подготвено от Plugin Boutique, може да видите Scaler в действие:

 

Разработчик Plugin Boutique
Тип Плъгин
Подтип MIDI процесор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и MacOS
Цена €49
Тип лицензиране активационен код
Демо период Да, тук
Линк към онлайн магазина Линк