Новият ревербератор Eventide SP2016

Време за четене на статията: 3 мин.

Eventide представиха новия ревербератор SP2016. Той представлява поредната висококачествена софтуерна репрезентация на доказала се винтидж апаратура. В хардуерната си форма, SP2016 се появява за пръв път през далечната 1982г. и е първият аудио сигнален процесор, който дефинира концепцията плъгин. Но какво имам предвид? Как така хардуер, пък плъгин? Ще прочетете в следващите редове.

Легендата SP2016

Имена като Дейв Пенсадо, Мик Гузауски, Джордж Масенбърг, Адел, Еминем и Марая Кери са достатъчни, за да придобием представа за сериозната звучност, която носи SP2016. Дори 36 години по-късно, хардуерното устройства бива употребявано от топ звукоинженери и студия.

Уникалното при SP2016 са 11-те позиции или слотове за чипове, на които можем да поставим ROM чипове с предварително зададени алгоритми за реверберация. Именно това е плъгин страната на SP2016. Но разбира се, плъгин не в смисъла на модерните формати за софтуерни устройства, които се прикачват към хост програма, а в буквалния – plug-in/включи. Всеки може сам да избере какви чипове (закупувани допълнително) да добави и съответно всяка единица хардуер е персонално конфигурируема и се различава от останалите.

Софтуерният вариант на SP2016

SP2016 идва като по-усъвършенстваната версия на 2016 Stereo Room (отново на Eventide), в която имаме допълнителни настройки и много повече възможности. Описан най-кратко SP2016 изглежда така:

  1. Три разграничения в типа ревърб, всеки от които е наличен в две версии: Vintage и Modern. За разлика с Vintage, Modern версията е с по-висока битова резолюция и е по-изкристализирана. Спрямо типовете, разделението е по следния начин.
    • Room: Стаен ревербератор, без много дълги и комплексни отзвучавания и модулации в опашката.
    • Stereo Room: Пресъздава реверберацията на по-големи помещения, стаи и концертни зали с много чиста и натурална звучност.
    • Hi-Density Plate: Листов ревербератор с двойна позиция за улавяне на сигнала, който симулира големи и тежки листове, което позволява да подсилим вокали, китари и ударни инструменти и да ги покажем по-големи, отколкото са всъщност.
  2. Уникална Position контрола, която ни позволява да изместваме точката на слушане в симулираното помещение, като запазим всички останали настройки.
  3. Достъп до фини настройки като Predelay, Decay, Position, Diffusion. EQ секция за ниско или високочестотно филтриране на сигнала.
  4. Разнообразие от присети, изготвени от редица известни артисти и тонрежисьори.

Интерфейсът на SP2016 е вдъхновен от хардуерното устройство. Фейдърите са големи и разпознаваеми, а цялостният изглед е изчистен.

Росен Стоев – DJ Rossko споделя за SP2016

Вижтe какво споделя Росен Стоев – DJ Rossko от студио Reptilla за SP2016:

Винаги държа под око Eventide, защото са компания, която произвежда софтуер и хардуер с изключително високо качество. Още в момента, в който видях, че Sp2016 се е появил на пазара, изгледах внимателно всички налични видео дема с плъгина.

SP2016 е много различен от всички ревърби, които имам и използвам. Функцията “position” е много удобна. С нея много лесно може да се влияе колко близо или колко далеч в зададената среда да звучи обработваният инструмент/вокал. Ревърба е изключително чист и прозрачен. Прави впечатление, че работи леко и е приятелски настроен към процесора на компютъра.

Според мен в режим “Modern” той надминава качестват на хардуерния модел. Цената 🙂 Цената на плъгина е $249, но в момента той е в предварителна продажба на цена от $79. Малко хора знаят, че Eventide имат студентска и образователна програма. Това дава възможност, на тези които отговарят на критериите да се сдобият с плъгина на цена от $39. Радвам се, че живеем във времена, в които можем да използваме толкова висококачествени продукти и че SP2016 е част от моя арсенал.

Благодарим на Росен за споделеното мнение! А вие знайте, че може да изпробвате тестовата версия на Sp2016 (линк в таблицата по-долу).

Ето и един плейлист, които колегите ни от Reverb.com са подготвили, за да чуем Sp2016 в действие:

Разработчик Eventide
Тип Плъгин
Подтип Ревербератор
Формат AAX/AU/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $79 (промо до 31-ви октомври) / $249 след 31-ви октомври
Тип лицензиране iLok
Демо период Да, тук
Линк към онлайн магазина Линк