Kepler Orchestra от Spitfire Audio

Време за четене на статията: 3 мин.

Kepler Orchestra е библиотека с оркестрови звуци, която е вдъхновена от минималистичния жанр в класическата музика и законите за движението на небесните тела, изведени от Йоханес Кеплер. Библиотеката включва над 40 щрайх инструмента, 13 дървени и 19 медни духови, които са записани в Първо Студио на Air Lyndhurst. Kepler Orchestra е цяла одисея от звуци в движение, инспирирани от техниките на композитори като Terry Riley, Philip Glass, Steve Reich и John Adams. Ако мога да я опиша с няколко изречения, тя представлява набор от флуидни ритмически закономерности, разпределени по целия диапазон на оркестъра и е прекрасен инструмент за изсвирването на космични и магически партии.

Какво свързва Йоханес Кеплер и музиката

Johannes Kepler
Kopie eines verlorengegangenen Originals von 1610

Йоханес Кеплер е бил немски астроном и математик, най-известен с изведените от него три закона за движение на планетите. Познанието за тези закони поставя фундамента на законa за гравитацията на сър Исак Нютон. Кеплер вярвал, че геометрията е в основата на Съзидателната Сила, и че тя била от огромна важност при съдаването на света.

Движенията, които описват небесните тела са винаги взаимосвързани и много сложни. Комбинаториката от звуци и ритмики в един оркестър може да е сходна по сложност. Вдъхновен от тази концепция, композиторът и съосновател на Spitfire Audio Paul Thomson е провидял възможността да се семплира комплект от артикулации, с които композиторите да могат да оперират по такива математически модели и да създават музика.

Подредбата от смесени ритмични и повтаряеми движения през зададен период от време, който в случая е изведен до нотни стойности – триоли, квинтоли и септоли, осмини и шестнадесетини е в основата на Kepler Orchestra.

Още за Kepler Orchestra

Оркестърът на Кеплер включва над 18 300 семпъла. Обемът на файловете е 37.4GB. Работи с KONTAKT версия 5.6.8 и нагоре. Включени са над 54 уникални нюансирани артикулации, а инструментите са разделени на висок щрайх, чела, висок и нисък брас, бас, дървени и “пречупени” – Warped. Последната категория всъщност е Mercury синтезаторът на Spitfire и представялва преработени и гранулирани звуци от останалата част на библиотеката, които са подходяши за добавянето на дълбочина, текстура и атмосфера. Присетите в тази категория са именувани на известни спътници на планетите от Слънчевата Система, например Йо – спътник на Юпитер, Деспина – на Плутон, Калипсо – луна на Сатурн и още.

Както споменахме по-горе, звукозаписът е проведен в Air Studios, всичко е миналото през известната custom конзола Neve и през ръцете на диригрента Ben Foskett, тонрежисьора Fiona Cruickshank и продуцента Harry Wilson.

Интерфейс и функции

Kepler Orchestra споделя доста от настройките на останалите библиотеки на Spitfire. Микрофонните конфигурации се настройват от менюто Signals и биват Close, Ambients, Mid и Wide. Налични са и ефектите ривърб, дилей и сатуратор. За допълнителен контрол върху всеки звук е наложена и ADSR крива, с която можем да оперираме.

Може би най-важната част е Systems Grid-а. Той е сходен като изглед с Evo Grid, но не сменя тембри, а артикулации/ритмики. Октавовите групи са разделени и им е избран нотен център, за които може да се избира отделна ритмическа стойност – половина, четвъртина, осмина или шестнадесетина в дуоли, триоли, квинтоли и септоли. Също така, за всяка ритмическа стойност можем да зададем самостоятелно ниво, ниво на ефект или панорама.

Kepler Orchestra Mercury Synth

Mercury синт-а, който е графичния интерфейс на категорията “Warped” в Kepler Orchestra е лесен за употреба. Разполага с ADSR крива, 3 LFO-та под името Wobbles, които са за амплитудна модулация, вибрато и filter cutoff. Зареден е с 8 ефекта, чиито параметри се контролират от X/Y pad-а Yoke. Идеята му не е да е екстензивен синтезатор с безкрайни възможности, а по-скоро удобен инструмент за наслояване на една идея по-електронен звук върху акустичната звучност и останалата част от оркестъра.

Kepler Orchestra в действие

За да добиете представа какъв е звукът на библиотеката, подготвихме видео с демонстрация на някой от инструментите и присетите в Kepler Orchestra:

Разработчик Spitfire Audio
Тип Библиотека
Подтип Библиотека с оркестрови инструменти
Формат Kontakt
Платформи Win и Mac OS
Цена €299
Тип лицензиране онлайн
Линк към онлайн магазина Линк

Наистина като за финал, бих искал да насоча вниманието ви към една страница с цитати на Йоханес Кеплер: Линк