Arturia DX7 V

Време за четене на статията: 3 мин.

В тази статия ще надникнем в Arturia DX7 V – едно от най-реалистичните софтуерни въплъщения на легендата Yamaha DX7. DX7 е може би най-популярният синтезатор правен някога, който е оставил трайна следа в музиката. Синоним на 80-те!

Преди да се впуснем в DX7 V, ще си припомним какво е FM синтез. FM идва от Frequency Modulation и представлява модулиране на честотата на осцилатор, с друг осцилатор. Методът води началото си от лабораторията на Dr. John Chowning от Stanford University в далечната 1960г. Години по-късно методът е лицензиран и вкаран в употреба от Yamaha, а през 1980г. се появява първият FM синтезатор –  GS1. Тогавашната му цена е била приблизително $16 000, тежал е 90 килограма и са направени само 16 бройки (някои от които са притежание на Stevie Wonder, Chick Corea, Herbie Hancock и бандата Toto).

Звукът на GS1 бил възприет много добре от публиката и през 1983г. Yamaha създават по-мобилната и лека версия, а именно заветната DX7-ца. Търсенето е било толкова голямо, че е било нужно да се запишеш в дълъг лист и да чакаш сглобяването на нови бройки, понеже Yamaha не смогват с производството. Бумът раздвижил пазара и освен DX серията на Yamaha, се появили и други FM синтезатори, които пренаситили предлагането с възможности. Продукцията на DX7 продължила до 1989г. и DX7 се наложил като най-популярния синтезатор и до днешни дни с над 200 000 продадени бройки.

Въпреки, че отдавна не се произвежда, духът на DX7 продължава да живее в безбройните му софтуерни емулации. Една от най-качественито е Arturia DX7 V, която ще разгледаме тук.

 

Къде е ползванa DX7-ца ли?

За да не си помилите, че лъжа колко популярен е DX 7, вижте някои от най-популярните песни, в които присъства. Тембрите му варират през бас до клавишни и духови.

• Berlin: “Take My Breath Away”
• Celine Dion & Peabo Bryson: “Beauty and the Beast”
• Chicago: “Hard Habit to Break”
• Phil Collins: “One More Night”
• Commodores: “Night Shift”
• Hall & Oates: “Out Of Touch”
• Kenny Loggins: “Danger Zone”
• Bette Midler: “Wind Beneath My Wings”
• Tears For Fears: “Shout”
• Tina Turner: “What’s Love Got to Do With It”
• Whitney Houston: “I Get So Emotional”
• Wilson Phillips: “Hold On”

Arturia DX7 V

Запазена е автентичната архитектурата и рутиране от хардуерната DX 7-ца. Пренесени са и всички параметри и контроли. Всички оригинални звуци, както и някои присети от дискети със звуци(ROM-ове) са положени в лесен за навигиране присет браузър. Ако разполагате с хардуера, може да си импортирате SysEx файлове и да разменяте пресети между двата синтезатора.

За всеки оператор са избираеми над 25 вълнови форми. Има арпежиатор, секвенсър и 2 LFO-та. Можем да си настройм 4 макрота и да погледнем сигнала през осцилоскоп. Налични са и 4 вградени ефект позиции, в които можем да наредим паралелно или серийно дисторжъни, дилей, ривърби, хоруси, фейзъри, фленждъри и още.

DX7 със сигурност е от синтезаторите, които трябва да са под някаква форма в арсенала на всеки синтезаторен маняк. Не казвам, че не бихте могли да намерите хардуерна DX7-ца в Ebay на старо, но помислете за всички усложнения около толкова стар хардуер..

Лично за мен, версията на Arturia бие всички софтуерни DX7-ци не само по изглед и графичен интерфейс, но и по звучност и лекота на употреба!

 

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €199
Тип лицензиране Онлайн
Линк към онлайн магазина Линк