Buchla Easel V от Arturia

Време за четене на статията: 3 мин.

Buchla Easel V от Arturia

Зараждането на Buchla Easel

Както виждате от интерфейса Buchla Easel е един цветен инструмент. Това е поради създателя му – Don Buchla, който през целия си живот носил два различни чорапа и то напълно нарочно! Easel в директен превод означава стативът, на който художниците закачат платното си. Този музикален инструмент е точно това, статива и платното, на който да нарисувате звуковата си картина.

Идеята предшестваща Buchla Easel се зародила в San Francisco през далечната 1965, когато композитори от San Francisco Tape Music Center помолили Don да създаде електронен инструмент за свирене на живо и записи. По това време да създават електронна музика имали възможност само привилегированите с достъп до звукозаписно студио и лентови магнетофони и аналогови осцилатори. За да се разшири досега на хората до електронни инструменти било нужно да се изобрети нов тип инструмент. Тогава той създал първия управляван с напрежение синтезатор, но отказал да го нарича синтезатор, защото това ограничавало машината само до синтентично наподобяване на звуци, а тя била много повече… Вместо това я наричал Buchla Electric Music Box. И от тогава целият свят на музиката се променил.

Няма как да пропуснем да отдадем уважение и на другия легендарен баща на синтезатора от източното крайбрежие, Robert Moog, който паралелно, но независимо твори с колегата си Don Buchla.

Какво точно е Buchla Easel

Инструментът е неконвенционален и това е разбираемо дори и от факта, че Buchla доста дълго време не добавял клавиатура за свирене, а на нейно място имало какви ли не контролери. Според Buchla наличието на клавиатура би те подхлъзнало да свириш партии и теми като за клавиатура, а това не е целта на инструмента.

Buchla Easel е сбор от близо 15 модула, които се комбинират в сложен инструмент и дават възможност за безброй комбинации. С опцията за пачване на различни елементи, това си е почти модуларен синтезатор. Ето какво казва реномирания DJ и продуцент Ferry Corsten за Buchla Easel.

This is amazing for adding strangeness to my sounds. This one will definitely give me the dirt I need to enrich those sounds.Ferry Corsten (Producer / DJ)

Версията на Arturia

Софтуерния вариант на Buchla Easel, разработен от Arturia пресъздава до много висок процент оригиналния хардуер. Освен това са добавени и софтуерни подобрения, които не са присъщи за хардуера. Например запаметяването на присети, 4-гласова полифония, MIDI мапване на параметри, MIDI Velocity, 32-стъпков полифоничен секвенсър и какво ли още не.

С опцията за модулация Gravity се постигат нечувани модулации! Концепцията е взета от начина, по които си влияят небесните тела. Представете си го движение на обект в свободно поле, в което можем да поставяме елементи, които да притеглят, отблъскват, телепортират и отразяват обекта. С по-сложна конфигурация може да получите модулация, която да не се повтори нито един път в рамките на много дълъг период от време.

Друга опция за модулиране е Left Hand. Тук са поместени 5 генератори на функции, които можем да закачим към 76 от най-важните параметри на синтезатора. Right Hand опцията е всъщност 32-стъпковия секвенсър, който е с интуитивен интерфейс.

Освен всичко, вградени са и два слота Effects за ефекти, които са избираеми от следните: Flanger, Phaser, Chorus, Delay, Distortion, Reverb, Compressor. Разбира се в Easel V откриваме характерния за Arturia Preset Browser, напълно оразмеряем графичен интерфейс и перфектна интеграция с контролерите на Arturia.

От Arturia предоставят възможност да изпробвате безплатно Buchla Easel V (линк в таблицата най-долу) и ако все още не сте се зарибили, проверете тези две видеа:

 

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €149
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране С акаунт
Линк към онлайн магазина Линк