Scaler 2 от Plugin Boutique

Време за четене на статията: 2 мин.

Scaler 2 от Plugin Boutique

Scaler е композиционнен асистент и приложение, което ни помага в музикалната теория. Стойте начело на креативния процес и създавайте перфектни акордови прогресии и мелодични линии. С него композирате по-бързо, ефективно и завладяващо. Плъгинът е разработен от професионалисти в музикалната индустрия и ще ви помогне да подсилите нивото на качество в продукцията си. За пръв път за него писахме преди около две години в тази статия. Съвсем скоро се появи новата усъвършенствана втора версия – Scaler 2. В тази статия ще припимня какво точно представлява Scaler и ще прочетете какви са новостите и подобренията във версия 2.

Как работи?

В най-общи линии Scaler е MIDI процесор в реално време, който слуша входната MIDI информация и я интерпретира спрямо настройките. За пример си предсавете следното – натискате един клавиш, а започва да звучи акорд, който предварително сте избрали или настройли. Освен това Scaler разпознава тоновете, които изсвирвате и може да ви даде предложение за тоналността и скалата, в която музицирате, както и да зареди сетове от акорди, които подхождат на мелодичната ви линия.

Освен всичко до момента, Scaler дава възможност за промяна на гласоводеното на акордите, арпежиране на MIDI нотите и нареждане на акордови прогресии, които след това лесно да издърпате на някой трак в DAW-a ви. Също така разполага и с 30 вградени инструмента, с които да прослушате резултата, дори без да се налага да го слагате на трак с виртуален инструмент.

 

Новости в Scaler 2

Най-голямата и съществена новост за мен е възможността за свързване на акордите. Буквално с един бутон може да получите шестица по класическа хармония. Опцията за свързване на акордите Voice Grouping запазва акордовата ви прогресия в даден диапазон за по-добро и кохерентно гласоводене.

Вградени в Scaler 2 са над 200 акордови прогресии, базирани на избрани жанрове и подготвени от световноизвестни артисти. Следващата много важна новост е MIDI Capture. С нея можем директно да dran-n-drop-нем изсвирена през Scaler акордова прогресия, дори и да я тригерираме само с по един клавиш от MIDI клавиатурата. В предходната версия за това беше нужна допълнителна програмка (например MIDI FX Freeze). MIDI Capture е великолепно улеснение.

Освен акордовите прогресии са добавени и над 200 мелодични фрази и ритми, създадени от професионални музиканти.

Ако често правите модулация в песните си, новият модул Modulation Suggestion ще ви спести много време и вече няма да се чудите как точно да модулирате. Прослушването на акордови прогресии в реално време докато се просвирва DAW с функция DAW Sync Playback е също революционна новост, която улеснява употребата.

Освен всичко до тук, и интерфейсът на Scaler 2 е подобрен с нов и по-изчистен дизайн. Едитването на акордите става по-лесно с инструменти като lasso, drag’n’drop, replace и insert. Ако ви е нужна много дълга и сложна акордова прогресия, можете да я направите в Pad View. Добавени са и функции за Humanize.

Повече за Scaler 2 може да видите и чуете тук:

Разработчик Plugin Boutique
Тип Плъгин
Подтип Композиционен асистент
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €49 или €19 за ъпдейт от версия 1
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране С акаунт
Линк към онлайн магазина Линк