Arturia Jup-8V

Време за четене на статията: 3 мин.

Arturia Jup-8V

В тази статия ще разгледаме легендарния синтезатор Roland Jupiter 8 през погледа на софтуерната версия на Arturia Jup-8V. Преди да започнем с конкретния синтезатор ще ви споделя интересна информация за Roland и стартирането им като компания. Действието се развива след края на втората световна война в Япония, където няма никаква развита индустрия за производство на часовници и часовникови механизми. Г-н Икутаро Какехаши, създателят на Roland съзира това като невероятна бизнес възможност и стартира бизнес за поправка на часовници.

Начинанието му било успешно и не след дълго г-н Какехаши се обърнал към друго негово поле на интерес – музиката. Постепенно работилницата му започнала да ремонтира и радио апаратура. Както се досещате следващата стъпка била разработването на музикални инструменти. Компанията на г-н Какехаши създала теремин, електро орган и усилватели за китари. През 1972 г. се появил и първият японски синтезатор – SH1000. В следващите години се появили множество нови разработки, а през 1981 г. дошъл на бял свят Jupiter-8, който направо издухал конкуренцията в лицето на DSI Prophet 5 и Oberheim OB.

Jupiter-8 бил предпочитан заради възможностите за създаване на най-различни звуци от дебели и меки, до кристални и режещи. Възможност за синхронизация на осцилаторите, 12 или 24dB/oct филтър, полифонично портаменто, лесен метод за запаметяване на пресети върху касета и страхотен арпежиатор са някои от отличаващите го характеристики. Но едно от най-важните му свойства било че консистенцията в звучността му е сходна от модел до модел, което го направило много атрактивен едновременно за студийна употреба и за на живо.

Къде чуваме Jupiter-8 се питате? В много от продукцийте на Tangerine Dream, Jean Michel Jarre, Depeche Mode, Prince, Journey, Tears for Fears, BT и още.

Версията на Arturia

Освен, че всеки един аспект от оригиналния хардуер е пресъздаден във версията на Arturia има и някой нови добавки и функции, които го правят още по-приложим и атрактивен за употреба. Модулът Galaxy дава възможност за комплексни модулации посредством 3 LFO-та. Добавен е 32-стъпков секвенсър, който може да създава мелодични линии или динамични модулации на различни параметри като cutoff или pulse width. Мениджърът на пресети и пачове е удобно организиран и с един клик може да запаметявате и зареждате пресети. Налична е и TAE® технологията на Arturia за висококачествена симулация на осцилатор, възможност за map-ване на MIDI с разширени възможности, създаване на “плейлисти” в търсачката на пресети. Ето какво още:

  • Над 500 висококачествени пресета
  • До 32 гласова полифония
  • До 4 гласа унисон
  • Два паралелни ефекта на ниво глас, които могат да са Chorus/Flanger, Phaser, Distortion, Parametric EQ and Ring Mod
  • Два паралелни ефект на ниво пач, които могат да са Chorus/Flanger, Dual Delay, Phaser and Reverb
  • Оразмерям графичен интерфейс

 

Готови ли сте да сме гмурнете в 80-те? И без това 80-тарския звук търпи ренесанс в последно време. Ето няколко звукови примера, които да ви надъхат:

За да се сдобиете с хардуерна Jupiter 8-ца ще трябва да отделите между 3 и 5 хиляди долара (в зависимост от качеството и колко е запазена машината). На пазара са налични други симулации на Jupiter 8, но за мен лично тази на Arturia е най-удобната. Може да намерите Arturia Jup-8V и в колекцията V Collection 7. А за всеки желаещ има безплатен тестови период!

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €149
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране С акаунт
Линк към онлайн магазина Линк