Arturia CMI V

Време за четене на статията: 3 мин.

В началото на 80-те Дигиталното семплиране било едва ли не извънземна технология. С появата си, Fairlight CMI буквално завъртял главите на всички в музикалната индустрия. В тази статия ще разгледаме един най-емблематичните музикални инструменти и считан за първия комерсиално достъпен дигитален инструмент от категорията семплери – Fairlight CMI (Computer Musical Instrument), до който можем да се докоснем под формата на софтуера Arturia CMI V.

Fairlight CMI

Първоначално при излизането си на пазара Fairlight CMI IIx (точния модел, който симулира Arturia) е на цена от скромните $32,000, но по това време възможностите му за 8-битови записи и семплиращата честота от 32kHz били нечувани. Популярността на CMI нараства и интересът към него получава почти култов статус след като Peter Gabriel пуска четвъртият си албум, в който CMI намира широко приложение.

Fairlight CMI се състой от монитор с lightpen писалка (която се използва по начин близък до писалките за тъчскрийн), компютър, алфанумерична клавиатура и клавиатура с клавиши. Смята се че помага в развитието на жанрове като хип хоп, техно и хаус музика поради възможността му да работи и като секвенсър. Всъщност CMI внася революция в начина на писане на музиката заради възможността си за секвенсиране. Това вдъхновява бъдещите софтуерни DAW.

Представете си ако всеки път, когато композирате и пишете музика и ви е нужен екзотичен инструмент, някой етнически или някой от симфоничния оркестър да се налага на намерите музиканти, които изпълняват тези инстурменти, студио, където да ги запишете и партитура, която да напишете. Това е било стандартната практика за достатъчно дълго време. Но света на музикалните инструменти е толкова обширен, че е почти невъзможен за обхващане… През погледа на модерните технологии това вече не е толкова невероятен процес, а удобството на модерните библиотеки със звуци е неизмеримо. По времето и с появата на CMI тези трудности намират едно от решенията си.

Какво е подсилено във версията на Arturia?

Премахнато е ограничението в семплиращата честота, която вече е 44.1kHz и е 16-битова. Максималният брой слотове за инструменти е увеличен на 10. Добавен е софтуерен миксер с налични ефекти: Analog Chorus • Delay • Analog Delay • Phaser • Pitch Shift • Leslie • Flanger • EQ • Compressor • Limiter • Destroy • Distortion • Auto Pan • Reverb. Макро контролите са общо 6. Графичният интерфейс пресъздава оригиналния сетъп до такъв детайл, че алфанумеричната клавиатура издава звук от стара механична клавиатура с дълбок ход на бутоните. Налична е и разширена функционалност за MIDI map-ване.

Звуци от Fairlight CMI може да чуем в музиката на The Beach Boys; Dire Straits; Depeche Mode; Harbie Hancock; Michael Jackson; Prince; Stevie Wonder; Yes; Hans Zimmer; Jean Michel Jarre; Duran Duran; Pet Shop Boys; Stanley Kubrick; Queen; Led Zeppelin; Kraftwerk и още много артисти. CMI бил знатен представител на 80-тарския звук!

В това видео можем да чуем звуци от Fairlight CMI:

А ето го и Arturia CMI V в действие:

Но най-добрият вариант, който мога да ви предложа е да свалите демо версия за да се убедите и да чуете звуците на CMI сами.

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €149
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране С акаунт
Линк към онлайн магазина Линк