Arturia Solina V

Време за четене на статията: 3 мин.

Малко предистория

В ранните дни на рок музика на разположение на клавиристите бил ограничен набор от инструменти. Също не всички клубове разполагали с инструмент на място и всеки трябвало да си носи. Поради обема и теглото на роялите, пианата или хамонд органите, клавиристите били в непрестанно търсене за нещо удобно, което да е лесно за пренасяне и да има много тембрални възможности. До някаква степен това били електрическите пиана и портативните органи, но те имали един голям недостатък – рядко могли да наподобят цигулки, виоли, чела и контрабаси.

От друга гледна точка, в звукозаписните студия било скъпо да се наеме малък струнен оркестър, които да изсвири партиите. Музикантите от средно ниво могли само да си мечтаят за струнен оркестър.

Казано с други думи имало огромна пазарна ниша, която трябвало да се запълни от музикален инструмент, който да е портативен и да наподобява звученето на струнни инструменти за на живо и за звукозапис. Най-ранните опити за разрешаването на този проблем са били през 40-те години от Harry Chamberlin, който експериментира със записани на магнитна лента звуци, които се просвирват и са назначени на клавиши. Това бил първообраза на мелотрона.

Зараждането на Solina

През 1972г. компанията Eminent Orgelbouw B.V. пуска на пазара електрооргана Eminent 310. Той набира голяма популярност заради албумите Oxygene и Equinoxe на Jean Michel Jarre и компанията се светва, че една от функциите, които изпълнява инструмента им е именно да запълни дупката в пазарната ниша от абзаца по-горе. Така през 1974г. се появавя Eminent Sоlina с 4 октавна клавиатура и шепа звуци. Именно тези звуци липсвали до момента на много музиканти – меки, топли, щрайх тембри, които подпълвали аранжимента по неповторим начин. Друга много важна особеност – сам човек може да пренесе инструмента!

Инструментът се радвал на такъв успех, че бил забелязан от ARP, които търсели ансамблов синтезатор и станало така, че ARP подписали договор с Eminent за ребрандиране и поставяне на логото на ARP върху Solina, при което се родил ARP String Ensemble.

За добро или за зло, царуването на Solina продължило доста кратко, буквално докато не се появил първият 8-гласов програмируем синтезатор през 1977г. В следващите 4 години до 1981г. битката на R’n’D отделите на известните компании била концентрирана над новите полифонични синтезатори и славата на Solina замряла. Но наследството на Solina с помни и до днес. Въпреки краткия си живот, много банди използвали инструмента в хитови свои песни.

Къде е ползвана Solina ли? Това са стотици, ако не хиляди парчета като например: Dream Weaver – Gary Wright; The Grand Illusion – Styx Come; Get It! – Rick James; Thrust – Herbie Hancock; Wish You Were Here – Pink Floyd; I’m In You – Peter Frampton; Captain Fantastic – Elton John; Rumours – Fleetwood Mac; The Age of Plastic – The Buggles.

Arturia и Solina

Версията на Arturia симулира оригиналната хардуерна версия на Eminent Solina MK1 и всичките звуци на цигулка, виола, чело, контрабас, валдхорна и тромпет са толкова богати и топли, колкото и в оригиналната версия. За удобство са добавени и три ефекта слота, които могат да добавят chorus, phase, analogue/digital delay и няколко типа ривърб. Също голяма добавка е т.нар. “Open Mode”, къде се помещават модерни добавки като допълнителна автъртъч модулация, LFO за контролиране на вибрато, тремоло или cutoff, арпежиатор и филтри/резонатори за високочестотния регистър. Новите добавки позволяват значително повече тонални възможности спрямо реалния хардуер.

Инструментът идва зареден със 150 пресета в характерния за Arturia браузър на пресетите.

В следващото видео може да чуете звуци от Solina V, а ако желаете да го изпробвате, Arturia имат демо версия!

Разработчик Arturia
Тип Плъгин
Подтип Синтезатор
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена €149
Демо период Да, тук.
Тип лицензиране С акаунт
Линк към онлайн магазина Линк