The God Particle by Cradle

Време за четене на статията: 2 мин.

The God Particle

Сигурно сте чували за бозонът на Хигс, но това не е статия по физика или нещо, свързано с религия. Последните дни с голяма популярност в интернет циркулира един нов плъгин от компанията Cradle. Плъгинът е с интересното име The God Particle и е създаден от мулти-платинения и 15 пъти спечелил Грами микс инженер Jaycen Joshua (смесил също и мега хита Despacito) и екипът на Cradle.

The God Particle е ефект процесор, който цели да наподоби веригата от ефекти на именития инженер и да ни предостави възможност да се докоснем до неговия звук. Целта му е да седи на финала на веригата ви или върху отделни елементи и групи и да вдъхне живот на всякакво аудио преминаващо през него.

Интересното още е че този плъгин е използван за направата на произведение спечелило Оскар, още преди плъгинът да бъде пуснат официално на пазара. Вижте повече за The God Particle в следващите редове.

Интерфейс и контроли

Въпреки, че има един голям централен knob, това не трябва да ви бърка. The God Particle не е просто one-knob-wonder плъгин. Той е комбинация от еквализация, мултибенд компресия, лимитиране и ексайтинг. Всичко много фино и елегантно побрано в малко контроли.

EQ секцията е само с три честотни ленти, на които можем да контролираме гейна – от -6 до +6dB. Идеята е не да правим прецизни, хирургически честотни корекции, а да достигнем намиращите се вдясно от центъра точки, предварително зададени спрямо опита на Jaycen Joshua. Това са своеобразни целеви нива за всяка от трите честотни ленти.

На важната “врътка” е Amount. Чрез нея определяме колко характер искаме да внесем в звука. 100% е обичайната настройка на Jaycen. Amount контролира сложни процеси под капака на The God Particle и не можем да сме сигурни какво точно се случва, но е взаимнозависима комбинация от няколко ефекта.

Ето и някои от подходящите употреби на The God Particle:

  • Като част от мастеринг верига – добавя яснота, пробивност, гръмкост и цвят.
  • За DIY мастеринг – с функциите и лимитъра му можем да достигнем примерен “направи си сам мастър”.
  • За групи и бъсове – синтезатори, барабани, вокали и какво ли още не.
  • Индивидуални тракове – за извайване звука на отделни елементи.
  • Поради секцията за целеви нива можем да го считаме и за нещо от типа на iZotope Tonal Balance Control.
  • И не на последно място – всичко-в-едно за микс бъса ви.

В заключение

Попринцип съм скептичен към такъв тип плъгини и ако трябва да съм честен, подходих така и към този. Но след малко ръчкане и проби се оказа, че работи много приятно. При по-прецизна настройка наистина добавя хубава текстура и прави нещата да звучат по-яко. Въпреки, че изглежда много елементарен, това не е така. Гъвкав е и може да се постигне много с него.

Не се колебайте да го пробвате! Има 5-дневен безплатен тестови период и си струва да го чуете.

Разработчик Cradle
Тип Plug-in
Подтип Processor
Формат AU/AAX/VST
Платформи Win и Mac OS
Цена $79 $119
Тип лицензиране online
Демо период Да, тук. 5 дни.
Линк към онлайн магазина Линк