Sofia Game Jam 2022 – Три уикенда гейминг събития в София

Време за четене на статията: 4 мин.

Sofia Game Jam 2022 – Три уикенда гейминг събития в центъра на София през Дигиталния ноември

Използваме момента, макар и да не сме платформа за игрова разработка да споделим с вас едно интересно събитие. Или по-правилно е да кажем поредиця от събития. Гейм аудиото и звука в игрите са един от най-иновативните и бързо развиващи се клонове в аудио продукцията. Самият факт, че от тази година има категория в наградите Грами за най-добър саундтрак на игра говори доста.

В следващите редове ще ви представим събитието организирано от Sofia Game Jam 2022, което ще се проведе от 11 до 27 ноември в София и ще събуди идеята, че гейм индустрията е жива и пулсираща в България, и има много перспективи за кариерно развитие.

 

Искаш да правиш игри в България? Sofia Game Jam 2022 отново ти дава всичко необходимо за целта – 48-часов хакатон, лекции от европейски и български разработчици и кариерно изложение за meet-up със студията в столицата

 

За осма година Sofia Game Jam инициативата отново ще се състои в София, като главни партньори и локации за целта са избрани Френски институт в България и Полски културен институт. Амбициозният фестивал има за цел да покаже на младите хора в България, че могат да се реализират успешно в сферата на създаването на видео игри и специални ефекти в собствената си страна. За тази цел в рамките на SGJ 2022 влизат няколко основни събития – кариерен панаир с големи и малки български гейм студия, уикенд с лекции за гейм разработка и хакатонът Sofia Game Jam. Всички те са включени в инициативата Дигитален ноември, стартирана от Френския институт в България.

 

Хакатон! Всички обичат хакатон!

 

След въвеждащи думи от водещия Десислав Андреев на 11 ноември във Френския институт ще започне хакатонът Sofia Game Jam. Там 130 души ще се съберат, за да създават игри за 48 часа. Темата за пръв път е дело не на глобалната иницатива Global Game Jam, а на дългогодишен гост на събитието и колега-гейм разработчик от Прага, чиято самоличност ще остане до последно в тайна.

Конференция

През третия уикенд на ноември, на 19 и 20-то число, във Френския институт ще се състоят два пълни дни лекции с водещ Венелин Тончев, посветени на гейм индустрията с професионалисти от България и Европа. Поканени са да говорят знаменити хора от хърватската компания Croteam, създала Serious Sam и The Talos Principle, майстори на специалните ефекти в киното от българското студио WorldWide FX, визуални артисти от Hypixel Studios и Chaos, както и едни от най-важните членове на големи полски компании като 11 Bit Studios и Flying Wild Hog, които, изненадващо, са българи.

 

 

Естествено, конференцията няма как да се състои и без приноса на български гейм студия. Виктор Кетипов от Kipi Interactive ще сподели за смисъла и корените на NFT-тата във видео игрите, Антон Славов ще ни даде своята гледна точка за бъдещето на арта в гейминга. Ще чуем и видим също така легендата Джулиан Голъп – името зад X-Com франчайза, който ще даде напъствия за младите инди студия. Като специален гост, е поканен Веселин Ефремов, който ще пристигне от Стокхолм, за да разкаже за кариерния си път от визуално зашеметяващия филм за роботи Adam до работата си в Unity Technologies.

Входът на лекциите е свободен и няма ограничения за възраст.

 

Изложение на кариерни възможности

А като завършек на този гейминг фестивал, на 26 и 27 ноември в обедните часове между 11 и 15 часа, ще се проведе кариерно изложение в Полския институт. Там може да се срещнете с популярните български студия и софтуер компании – Creative Assembly Sofia, Ubisoft Sofia, Black Sea Games, InfiniGods, Chibi Phoenix и Pontica Solutions. Посетителите ще имат шанса да се запознаят директно с най-големите български гейм студия, да научат за възможностите за работа и стаж в тях, и да получат специални подаръци, след като говорят с компаниите.

Входът на кариерното изложение е свободен и няма ограничения за възраст.

 

Малко повече за Sofia Game Jam 2022

Sofia Game Jam 2022 се осъществява с генералната подкрепа и домакинство на Френски институт в България и Полския институт в София, както и партньорите на Френски институт – Pontica Solutions и Chibi Phoenix. Събитието нямаше да стане реалност без One of Us приятелите на SGJ – българските гейм студия Creative Assembly Sofia, SEGA, Ubisoft Sofia и Incineration Productions, Rock Star легендите – Black Sea Games, Chaos, Rebellious Software и Kipi Interactive, както и Supporter партньорите – InfiniGods.

Не на последно място Sofia Game Jam изразява безкрайната си благодарност на дългогодишната подкрепа от Coffee Spot, които осигуряват професионални кафе-машини и висококачествен чай за участниците на хакатона. 

Редом с тях събитията разчитат на енергийния тласък от Monster Energy и на страхотните напитки Club Mate за стимулиране на креативната енергия.

 

Организаторите на събитието с Sofia Game Jam 2022 искат да благодарят официално и на всичките си приятели от европейския континент, между които са гейм студията 11 Bit Studios и събитието Central and Eastern European Game Awards (в чието организиране участва и Sofia Game Jam).

 

FB: facebook.com/SofiaGameJam

Web: sofiagamejam.com

Mail: team@sofiagamejam.com