Ново от Audified – TNT Voice Executor

Audified анонсираха наличността на TNT Voice Executor – плъгин за процесиране на вокални записи и/или говор.

На 1-ви март Audified, базирани в Чехия разработчици на аудио софтуер и плъгини, анонсираха TNT Voice Executor – уникално по рода си решение за вокални изпълнения и говор.

По своята природа човешкият глас е комплексен механизъм, а истинско чудо е начинът, по който можем да разпознаем всеки индивид спрямо неговия тембър. Всички гласове звучат различно, а когато ни се налага да обработим глас, било то за излъчване или постпродукция, се налага да отделим много време. В днешния забързан свят това е лукс, който не всеки от нас може да си позволи. Точно пред тази дилема е бил изправен и Томас Тркал(на снимката отдолу), който е собственик на TNT Recording and Postproduction Studios. За добра участ освен с уменията на тонрежисьор, Томас разполагал и с уменията на програмист.

Томас Тркал

Благодарение на колаборацията му с Audified, Томас успява да разработи идеята си и по-късно TNT Voice Executor е пуснат на пазара. “Много често клиентите искат да имат финалния микс веднага след звукозаписната сесия. Това е нереалистично в повечето случаи. Беше ми нужно нещо, което да положа върху суровия вокал и с много бърза настройка да приготвя експорт, който да предам на клиента”, споделя Томас. “Докато учех в Технологичния Университет в Бърно, моят учител ме свърза с Lubor Prikryl (Audified CEO), а когато му показах своя прототип, той беше толкова впечатлен, че Audified решиха да го издадат за най-ползваните формати аудио плъгини”, доплъва Томас.

Какво всъщност е TNT Voice Executor

Крайният резултат е задоволителен, лесен за употреба, функционален плъгин, който ни позволява да достигнем бързо и с много малко усилия до резултат. Друг начин, по който можем да мислим за TNT Voice Executor е като набор от различни vocal chains – последователно навързани процесори. Наличните модули са Gate, High Pass, Compressor, EQ, Distortion, Stereo Enhancer, Delay и Limiter. До тук нищо, което не бихме сложили във vocal chain. По-интересното е, че параметрите на тези модули са предварително настроени в пресети, което от една страна ни ограничава, но пък от друга ни дава свободата бързо да изберем най-подходящия. Пресетите са разделени в няколко категории: Rap, Vocals, Speech и Special, като всяка категория си има подкатегория, съответно с по няколко опции за мъжки и женски глас. Не се разочаровайте, има и какво да “въртим”. Освен пресетите са налични и три потенциометъра, които можем да управляваме. Те са Input и Output gain и Drive (effect level). В ляво на интерфейса имаме bypass бутон, а в дясно – визуализация на включените модули. Налични са и нивоизмерители на входното и изходното ниво, както и на gain reduction (когато във веригата има компресор).

За кого е насочен плъгинът

Преди всичко този плъгин е за хора, които търсят решение на даден проблем и не разполагат с много време за разрешаването му. Особено подходящ е за едитване на аудио книги, влогове, youtube видеа, podcasts и всякаква записана реч. Ясно е, че доста от нас предпочитат да прекарат години в опит, докато изградят собствен подход и вериги от устройства за обработката на глас, в крайна сметка това формира индивидуалния и уникален стил при всеки един тонрежисьор, но нека помислим и за хората, които просто искат да звучат една идея по-добре, например във влога си.

TNT Voice Executor е наличен като AAX, VST3/2 и AU plug-in и е с преференциална цена $49 до 19-ти март (след това става $69) в онлайн магазина на Audified. Както винаги, разработчиците са ни приготвили и 30-дневен тестови период.