Извънземният ревербератор Blackhole от Eventide

Време за четене на статията: 2 мин.

Когато говорим за рервербератори, най-честото схващане е, че те са опит за пресъздаване на физически съществуващо (дори архитектурно съществуващо) пространство, в което звуковите вълни се разпространяват и се оцветяват по определен начин. Е, Blackhole от Eventide чупи правилата на физиката и ни позволява да създадем въображаеми места, в които законите на физиката, които познаваме, не важат.

Повече от ривърб

За пръв път Blackhole се появява като алгоритъм в процесора на Eventide DSP4000 през 1994 година. Смятан за “тайно” оръжие, Blackhole е бил коз в ръцете на опитните тонрежисьори. От сравнително скоро алгоритъмът е прехвърлен и в ефектпроцесор педалите за китара от серията Space. От тогава му се носи славата на перфектен ефект за атмосферични китари и наслоени синтезатори.

Интерфейс

Интерфейсът е създаден с наблягане върху удобството при употреба и “заиграване”. Лично на мен много ми харесва синьо-сивата текстура, наподобяваща изчеткана стомана, на която са положени потенциометрите и контролите.

Налице са ниворегулатори на входен и изходен сигнал. Mix потенциометър, регулиращ съотношението процесиран/суров сигнал. Bypass бутон – Kill. Hotswitch бутон за бърза смяна между две настройки на плъгина. Freeze бутона заглушава входния сигнал и заключва всичко в буфера на ривърба, при което с всяка промяна на параметъра са възможни брутални звукови дизайни и нечувани текстури от звуци. Според мен, това е един от най-интересните параметри в целия плъгин.

От Eventide са нарекли времето на затихване на ривърба (decay) Gravity. Интересното тук е, че Gravity работи в две посоки. Преди 12 часа затихването е обърнато и се получават т.нар. reverse ефекти, а след 12 часа затихването е нормално. Size определя големината на въображаемото помещение – от епично голяма вселена до миниатюрна кутийка. Predelay е времето, с което ривърбът закъснява преди да започне да действа (0-2000 ms.) Има възможност и за синхронизация с host bpm. Освен всичко до момента, има и два shelving филтъра, които манипулират опашката на ривърба. Нискочестотен на 350 Hz и високочестотен на 2000 Hz. Те притежават и съпътстващата ги контрола Resonance.

Mod Depth и Mod Rate контролират модулационен ефект поставен на опашката на ривърба. Feedback опцията ни позволява да създадем “безкраен” ривърб чрез въвеждане в състояние на постоянна обратна връзка (микрофония). На всеки един параметър може да му бъде зададено отклонение, което се контролира чрез Ribbon плъзгача. Това позволява бърза метаморфоза на настройките.

Blackhole Eventide

Фабрично заредените присети са над 50 и могат да ни послужат като отправна точка за изследването на възможните комбинации и звукови текстури. Доста от присетите са авторски и то от имена като Ричард Дивайн, Flood & Alan Moulder (NIN и U2), Jonsi & Alex (Sigur Rós), и още.

Финал

Blackhole е под формата на AU, AAX и VST плъгин за OS X и Win и е наличен в онлайн магазина на Eventide на цена от $199. От Eventide са предвидили и тестови период, в който може да се запознаете с възможностите на Blackhole. А сега, наистина финално, в този плейлист може да чуете някои от artist присетите на Blackhole в действие.