Devastor 2 от D16 Group

Време за четене на статията: 1 мин.

След статията ни за Toraverb 2 (тук), Devastor 2 е вторият плъгин на D16 Group, за който пишем този месец. Той представлява мултибанд дисторжън, а може би от там идва и името му – съкращение на Devastator. Способен е да унищожи всеки преминаващ звук, но ако се използва в умерено съотношение, придава леко и приятно оцветяване. Още преди блогът да съществува, Devastor е един от любимите ми софтуерни дисторжъни! Какво се намира под капака му ще разгледаме в следващите редове.

Devastor 2

Приложен паралелно или като инсърт, Devastor дава много опции за тембрални манипулации. Acid синтове, fuzz китари, мръсни барабани и какво ли още не. Antli-aliasing алгортимите правят звука топъл и музикален.

Най-голямо впечатление правят следните му функционалности:
1. Компресор на входния сигнал чрез DYNAMICS
2. Дисторжън от типа diode clipper
3. Три напълно параметрични филтъра
4. Краен лимитър

Функцията на прекривяване може да бъде избирана от шест възможни опции – Hyperbolic Tangent, Arc Tangent, Linear Hard Clip, X-over, Asymmetric hyperbolic tangent и Mixed Tanh. Освен това можем да променяме сигналния поток и топологията между филтрите и дисторжън секцията, като изберем някоя от деветте последователности, както е видно от следващата картинка.

Интерфейсът отново е чист и симетричен. Всички потенциометри са лесно достъпни и могат да бъдат мапвани към MIDI контролери. Вградените присети са разделени по категории и са доста на брой.

Финално

Devastor 2 е наличен като AAX/AU/VST плъгин за 32- и 64-битови системи в онлайн магазина на D16 Group на цена от €49. Разработчиците са предвидили и безплатен тестови период, в който всички могат да се уверят във възможностите на Devastor 2.

В този плейлист можете да чуете Devastor 2 в действие.