Самообучение по звуков синтез със Syntorial | E-Music Bulgaria

Време за четене на статията: 3 мин.

От дълго време си мисля да пиша за Syntorial и все не успявам да довърша публикацията заради многото неща, които искам да кажа. Както е ясно от заглавието, ще поговорим за звуков синтез и по-конкретно как бихме могли да се самообучаваме в тази набираща популярност сфера. Благодарение на софтуерната разработка Syntorial, можем да получим знания, които по нищо не отсъпват на знанията от висши учебни заведения и специализирани и акредитирани курсове в тренировъчни центрове.

За кого е Syntorial

Syntorial е най-директния път от това да чуете звука в главата си до това да знаете как да го проявите.Electronic Music Magazine

Той е за всички, които се занимават с креативната част на музиката, било то продуценти, аранжори, композитори, сонграйтъри, и т.н.! Syntorial е софтуер под формата на игра, който ще ви научи как да програмирате синтезатори като използвате ушите си. С над 200 урока, комбинирани с видеоматериали и интерактивни предизвикателства, ще получите практически опит от първа ръка за това как да създавате уникални звуци от нулата.

Това не е обикновеният синт туториал. Това е Syntorial.

Как работи?

Най-общо казано, Syntorial е гемифицирано самостоятелно приложение, което е съвкупност от софтуерен синтезатор и гъвкава работна среда за тренинг. Обучението покрива всичко – от вълнови форми, през филтри, нискочестотна осцилация, обвиващи криви, та чак до ефекти.

Начинът, по който се “играе” Syntorial, е следният: представете си, че чувате звук, но не виждате параметрите и настройките на синтезатора. Имате на разположение втори patch, който е с нулирани насторйки. Можете да прескачате от скрития в нулирания patch (и обратно), а целта ви е да ги уеднаквите. Програмата проверява до каква степен сте се справили и ви дава точен резултат. Звучи малко плашещо? Не се съмнявайте в уменията си. Началните нива на Syntorial са толкова лесни, колкото сравняване на квадратна с трионообразна вълнова форма. Естествено, с покачване на нивата се вдига и трудността. Постепенно се добавят няколко осцилатора, филтри, модулационни обвиващи криви и криви на крайния усилвател, панорамиране, фейзъри, хоруси, дилеи и ривърби.

В общо над 33 теми и 199 урока, ще срещнем 129 предизвикателства и ще покажем знания в 39 теста, за които ще ни подготвят над 147 видеа, като в крайна сметка ще можем да боравим с над 64 параметъра в един patch. О, да, на финала ще сме програмирали 706 patch-a!

Можем да използваме външна MIDI клавиатура, за да просвирваме звуците. Ако нямаме налична, можем да използваме QWERTY клавиатурата на компютъра. Но не е задължително да свирим ние. Syntorial има възможност за автоматично просвирване на базови линии, които съответстват с конкретния patch.

Това не е всичко!

Освен обучението, Syntorial ни дава достъп и до самостоятелния софтуерен синтезатор Primer. Той е напълно функционален субтрактивен синтезатор с доста приятни функционалности. Предлага се под формата на плъгин.

Предвидени са и допълнителни безплатни уроци за директно прехвърляне на знанията от Syntorial върху едни от най-популярните синтезатори – Serum, Massive, Sylenth, Z3TA+2 и дори хардуерният Minimoog Voyager!

За капак, един лиценз на Syntorial може да върви на две машини и получаваме безплатна iPad версия, която може да синхронизираме с десктоп версията и съответно да учим дори в движение, като напредъкът ни се запазва!

Финално

Яките неща на спират! Налична е и перманентна безплатна тестова версия, която е ограничена до първите 22 урока. Syntorial е за операционни системи OS X (10.7+), PC (Win Vista, 7, 8, 10) и iOS 8+. Цената в онлайн магазина е $129.99, но имате възможност да направите покупа и чрез PayPal Credit и да получите до 6 месеца разсрочване, без оскъпяване, като за целта трябва само да изберете метод на плащане PayPal при checkout-a.

Syntorial - A New Way To Learn Synthesis

Надявам се публикацията да ви е харесала. Ако имате каквитo и да е въпроси, чувствайте се свободни да ни пишете в коментарите. До следващия път!