Hans Zimmer Strings от Spitfire Audio

Време за четене на статията: 2 мин.

Не е нужно да казваме, че Ханс Цимер е име, което е почти синоним на модерна филмова музика. Освен легендарен композитор, в последно време той работи и върху революционализирането на прийомите в музикалната продукция за филмовата индустрия като разработва иновативни похвати при семплирането и създаването на библиотеки с инструменти. В тази статия ще разгледаме библиотеката със семпли Hans Zimmer Strings, която производителите наричат “библиотека създадена от композитори за композитори”.

Hans Zimmer Strings

Hans Zimmer Strings е софтуерен инструмент, който представлява библиотека със семпли от струнен оркестър. Над 344 окрестранти, от които и най-добрите лондонски музиканти са взели участие при звукозаписването, а студиото за пореден път е Air Studios. Ако трябва да навлезем по-навътре технически, общият брой семпли е 205 501, нужното дисково пространство е 183 GB, а от възможния брой техники и артикулации може да ни заболи глава.

Интерфейс

Ако ви прави впечатление, никъде до момента не споменах KONTAKT. Това е така, защото Hans Zimmer Strings е библиотека, която разчита на собствен семплер под формата на AAX/AU/VST плъгин, който да зарежда семплите. Spitfire Audio стигат до това решение в търсенето на максимално улеснен, интуитивен и вдъхновяващ интерфейс. В постигането на тези резултати се включва и една от най-добрите UI/UX дизайнерски агенции – UsTwo. Крайният резултат е стилен, минималистичен, но и функционален дизайн с изявена индивидуалност и характер.

Функционално можем да разделим интерфейса на три части – горна част със системни настройки и присети, средна част за управление и долна част с настройки на артикулация и софтуерен мискер на отделните канали.

Лентата със системните настройки съдържа информация за потребление на ресурси – CPU, Disk, RAM. Настройки на входен MIDI канал, Pan, краен ниворегулатор, и още. Подменюто с присетите е наредено по категории и срещу всеки от фабричните приести има кратка полезна информация.

Средната част включва три ниворегулатора, два от които са предварително назначени към Expression и съответно Dynamics. А третия можем да назначим ние към Reverb, Release, Vibrato или Tightness.

В най-долната част се разполага софтуерният миксер, превключвателя на артикулации и допълнителните настройки за поведение на семплите. Общият брой записани канали е 26! Освен стандартните канали (близки, Decca tree, атмосферни и т.н.), имаме и два канала, които са супер нестандартни и представляват микрофони поставени в пластмасови туби от вода, целта на които е да хванат ниски честоти по определен начин. Артикулациите и техниките на свирене са 147, а присетите са над 230.

Финално

Hans Zimmer Strings е библиотека/софтуерен инструмент във формат AU/AAX/VST. Наличен е в онлайн магазина на Spitfire Audio на промоционална цена от €599 (до 11-ти април, а след това €799). Ако сте представители на образователна организация, може да кандидатствате за отстъпка тук. Наистина като за финал във видеото по-долу ще видите Hans Zimmer Strings в действие, представен от Оливър от Spitfire Audio.