Профилактичен преглед на вашите плъгини с Plugindoctor

Преди около два месеца немските разработчици на аудио плъгини DDMF представиха нов плъгин наречен Plugindoctor. Това е плъгин аналайзър (но не аналайзър плъгин), който е много силен уред в ръцете на аудио разработчици или гийкове като мен и дава възможност да тестваме влиянието на различни аудио плъгини върху входен сигнал. Казано по-директно, с него можем да измерваме амплитудно честотна характеристика, фазово честотна характеристика, хармонични изкривявания, интермодулационни изкривявания, осцилограма, преходни процеси и динамично развитие (Attack/Release) и внесена латенция в сигналния поток спрямо размера на буфера (buffer size).

Функционалности

Plugindoctor крие мощен вътрешен алгоритъм за FFT анализ, който е независим за левия и десния канал. Анализите за линейност в АЧХ или ФЧХ са спрямо изменение на сигнала след процесиране на входния сигнал. Предвидена е и вградена скрийншот функция, а Plugindoctor може да анализира 32- и 64-битови VST и AU плъгини.

Изключително интересно ми стана, когато анализирах bx_console N. Наистина АЧХ и ФЧХ на всяка отделна двойка канали се различаваха. Също така, внесените корекции, било то EQ или Gain, се отразяваха различно на левия и на десния канал. Както е видно от долния скрийншот, дори с минимални корекции, разликата е уловена доста ясно от анализиращия блок на доктора.

Следващият скрийншот е пример за измерване на нелинейни изкривявания внесени в сигнала от лентовата симулация Tape от Softube.

Интерфейс

Зареждането на желания за анализ плъгин става от менюто File. В пет таба са разположени различните възможности за тестване. Където е приложимо – има и допълнителни бутони за превключване на анализа. Например при тестването за линейност с двустепенен бутон избираме дали да проверим АЧХ или ФЧХ. Интерфейсът е лек и без излишна помпозност. Прозорецът на приложението може да се разтяга и нагажда по желание на потребителя.

Фазово линейни еквалайзери? Компресори без хармонични изкривявания? Е, нека видим… Вече не са ни нужни супер чисти интерфейси и близка до лабораторната апаратура, за да измерим някой плъгин. Plugindoctor улеснява всички процеси на тестване.

Накрая

Plugindoctor е наличен като самостоятелно приложение за операционни системи Win и MacOS. Цената му в онлайн магазина на DDMF е €16, но всеки желаещ може да се възползва от безплатна тестова версия.