Появи се нова безплатна алтернатива на Soundflower – BlackHole

Време за четене на статията: 1 мин.

Soundflower е софтуер за настройка и рутиране на дигитални сигнали в операционната система на Mac OS. Ако никога не сте чували за Soundflower, е твърде възможно да сте Windows потребител или просто никога не ви се е налагала подобна маневра. С този тип приложения можете да насочите аудио сигнал от изход на някоя апликация във вход на друга, например да запишете дигитално радио директно в DAW или да си спретнете брутална дигитална микрофония, хаха. Soundflower беше незаменим инструмент в ръцете на дигиталния “crate digger”, така да се каже. Но в последните години оригиналните разработчици се отказаха от поддръжката на апликацията, редица компании се опитваха да продължат историята на “звуковото цвете” и всичко изглеждаше леко хаотично и разпиляно.

BlackHole

Съвсем наскоро се появи нова алтернатива, която може да замести функционалността на Soundflower. Tя се казва BlackHole и е разработка на канадецът Devin Roth от Existential Audio, който е програмист и композитор. Blackhole е с версия 0.2.2 и може да бъде свалена от GitHub страницата на Devin – тук. При инсталация, в настройките на операционната система за звук се добавя нова опция, която може да назначите за изход или вход във всяко приложение. Общият брой на дигитално I/O е 16 входа и 16 изхода, а честотата на дискретизация е избираема от 44.1kHz до 192kHz.

Разбира се, има и други опции за подобна функционалност, но повечето от тях са платени. Например Audio Hijack, за който писахме преди много време:

Grand Theft Audio или невероятното приложение Audio Hijack от Rogue Amoeba

Или по-малкият брат SoundSource:

SoundSource от Rogue Amoeba

Още приложения с подобна функционалност са Loopback на Rogue Amoeba и някои от софтуерните миксери/контролни панели на многоканалните аудио интерфейси.

А вие за какво бихте използвали подобно приложение?